pstruh 
Snadný pstruh na másle
Snímek: KUCHAŘKA PRO DCERU, SMART PRESS

Kuchařky patří k nejprodávanějším titulům. Žel objevuje se mezi nimi také hodně titulů bez valné ceny, včetně spisků nejrůznějších pseudocelebrit. Televizní vaření je na západ od našich hranic divácky úspěšnější než mýdlové opery. České televizní stanice zatím neměly (s čestnou výjimkou seriálu Kluci v akci) příliš štěstí najít opravdové mistry, kteří by televiznímu kuchtění dali říz, švih a vtip.

Vaření jako umění
Kdo nekoukal od dětství mámě a ještě lépe babičce při vaření pod pokličku a na ruce, ten se k dnes módnímu vaření musí většinou dopracovat metodou pokus - omyl. K vaření se však nesmí přistupovat jako k nutnému zlu, ale jako k tvůrčí činnosti, která přinese blízkým pozvaným ke stolu nejenom potřebné kalorie, ale i radost a vzájemné souznění.
Značně ochuzen je ten, kdo nepoznal kouzlo rodinných obědů či večeří, ale byl odbýván čímsi z polotovarů či konzervy. Nejmladší generace mají bohužel zakódovány v chuťové paměti hrůzy, které jim byly předkládány ve školních a závodních jídelnách. O nic lepší to nebylo ani v restauracích. Ty se musely řídit jednotnými recepturami, které často v rámci všeobecného šizení ještě všelijak "vylepšovaly".
Zájem o vaření však vzrůstá a při nejrůznějších setkáních není nic neobvyklého, že místo o politice se mluví nejenom o ženách (mužích), ale i o tom, co kdo kde dobrého ochutnal či uvařil a jaké víno k tomu pil. Je to rozhodně téma životu prospěšnější. Díky slušně zásobenému trhu potravinami už není problém zakoupit takřka cokoliv čerstvé a v požadované kvalitě. A stejně je tomu i s nabídkou vín. Vynikajícím kuchařům, které jinde právem považují za hvězdy, se i u nás pomalu dostává zasloužené pozornosti a ocenění.

Kuchařka pro dceru
Kdo neměl to štěstí a nenaučil se vařit zamlada doma, sahá po odborných knihách. V záplavě kuchařek, které se objevují na trhu, je zajímavým počinem Kuchařka pro dceru, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Titul je trochu zavádějící, protože kniha Jany Zatloukalové, matky čtyř dětí, není určena jenom dcerám či snachám. Jde o dobře a s vtipem napsanou a srozumitelnou knihu pro každého, kdo se chce naučit vařit, ať je rodu ženského či mužského. Vysvětlení titulu najdete ve sdělení, že ji autorka věnovala své dceři, která zemřela.
Je pro všechny, kteří prošli většinou vystydlou kuchyní nepoznamenáni čímkoliv z umění vařit a dnes to právem považují za nedostatek. Při troše trpělivosti vaší i vašich případných spolustrávníků se s touto kuchařkou naučíte vše potřebné ze základů dobrého vaření. Od jednoduchých špaget až třeba po klasiku české kuchyně. Možná v sobě objevíte netušené vlohy, které překvapí nejenom vás, ale i vaše blízké.

Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz

Vařte s námi

jehně_mZvolna pečené jehněčí (pro 4 osoby) - převzato z Kuchařky pro dceru
Jehněčí kýta nebo ramínko i s kostí (asi 2 kg) * 6 stroužků česneku * 100 g uzeného špeku nebo uz. boku * 3 snítky rozmarýnu * sůl
Česnek nahrubo nasekejte stejně jako lístky rozmarýnu, špek nakrájejte na kostičky. Vše rozmixujte na pastu. Na očištěné kýtě udělejte asi centimetrové zářezy a vetřete do nich pastu, zbytkem potřete maso. Dejte na pekáč a ten do trouby vyhřáté na 150° C. Pečte nejprve přikryté asi 4 hod. a pak ještě hodinu odkryté. Po vytažení z trouby nechte 10 minut odpočívat. Maso nakrájejte na plátky a šťávu po odstranění tuku přeceďte. Šťávou potom přelijte maso na talíři. Podávat můžete s bramborovou kaší ochucenou česnekem.


Knižní tipy

Jana Zatloukalová: Kuchařka pro dceru - 185 vyzkoušených receptů, jak uspět hned napoprvé
Cena: 599 Kč
Kód knihy: 02334

Lenka Světová, Dagmar Derré: Mořská (nejen) kuchařka
Ryby a dary moře obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, zaslouží si proto pevné místo v našem jídelníčku. Nabídka na českém trhu se stále zvětšuje, takže vybrat si může opravdu každý. Víte ale, jak si ze spousty neznámých produktů vybrat? Jak je správně nakupovat a jak si je doma připravit, abyste co nejlépe zužitkovali zdraví prospěšné látky, které rybí maso obsahuje? Nová kuchařka z edice Jídlo jako lék autorek úspěšné Olivové kuchařky přináší mnoho cenných rad pro nákup a zpracování ryb a mořských plodů, stejně jako důležitých informací a receptů, které posílí vaše zdraví a podpoří vaši snahu držet si štíhlou linii. Kniha se zaměřuje na ryby a dary moře, které jsou již na českém trhu běžně dostupné.
Cena 449 Kč
Kód knihy: 02369

Mirko Křivánek: Česko-anglicko-německý průvodce gastronomií a restauračním provozem
Publikace přináší rozsáhlou nabídku slov, slovních spojení a frází používaných v oblasti gastronomie, jako jsou názvy potravin, jídel a nápojů, názvy v jídelním lístku, výrazy používané při přípravě a úpravě jídel, v receptech, v terminologii provozních a pomocných zařízení, při obsluze hosta, stolování a stravování.
Cena: 420 Kč
Kód knihy: 02149

Dagmar von Cramm: Vaříme pro miminka a malé děti
Najednou je všechno jinak - jste těhotná. A ptáte se: co teď mohu jíst? Co je dobré pro mě i pro mé dítě? Kuchařka přináší výběr nejlepších receptů a rad, jak se stravovat v období těhotenství, aby vám nechyběly důležité živiny, a dále během prvního roku života dítěte. V knize najdete recepty vždy na 1 porci pro dospělého a 1 porci pro dítě ze stejných surovin, takže bez problémů uvaříte pro sebe i dítě. Publikace zahrnuje i recepty na snídaně, obědy a večeře pro rodiny s malými dětmi. Nechybí ani kapitola o stravování během nemoci dítěte či náměty na rodinné oslavy. Knihu zakončuje kapitola plná kuchyňských tipů na správné skladování i zpracovávání potravin při využití moderní kuchyňské techniky a s důrazem na hygienu.
Cena: 389 Kč
Kód knihy: 02192

Lea Filipová: Pečeme moučníky po celý rok
Jedinečná kuchařka, v níž autorka zúročuje své celoživotní zkušenosti při přípravě nejrůznějších druhů moučníků, pečiva a cukroví. Představuje osm základních těst spolu s vyzkoušenými a osvědčenými recepty, různé "fígle", které přináší dlouholetá praxe, zaměřuje se též na současné trendy ve výživě a na diety, používá nové suroviny dostupné na trhu k přípravě těst, dochucování a zdobení, nechybí ani recepty na náplně a polevy či správný návod na přípravu a zacházení se želatinou. Zvláštní důraz autorka u svých návodů klade na využití kuchyňských přístrojů a dalších výrobků zpříjemňujících práci v kuchyni.
Cena: 269 Kč
Kód knihy: 02193

Jan Stávek: Jak přijít vínu na jméno
Víno se stalo nejen oblíbeným tématem společenské konverzace, ale i zasvěcených diskusí. Ti, kteří pravidelně nebo alespoň občas navštěvují degustace či prezentace vinařů, jistě postřehli, že představování a hodnocení vína je spojeno i se specifickou terminologií, které zdatný sommelier zpravidla ještě dodá neotřelou poetiku spojenou s hereckým výkonem hodným obdivu.
Zejména pro vyjádření čichových a chuťových vjemů se používá srovnání s něčím, co je nám víceméně dobře známo. Časem zjistíme, že jsme nejen schopni příslušné tóny ve víně identifikovat, ale že jsme schopni vnímat i to, jak jsou intenzivní a jak se mění či přecházejí v jiné, než dozní. Naučíme se hledat v předloženém vzorku filigránské jemnosti, které do něj vtělil vinař, a podělit se o svá zjištění s ostatními. Příručka se snaží alespoň ve stručnosti předestřít, s čím se autor setkává na přátelských i oficiálních degustacích. Důležité je zejména pochopit to, že zatímco někdy může určité hodnocení daného vína vypovídat o jeho nedostatcích nebo vadách, u jiného typu či druhu vína se může jednat o žádoucí typický rys a před-nost. To, že autor dokázal výše uvedený princip uplatnit při charakteristice jednotlivých pojmů a zároveň upozornit na nesporné vady a nemoci, je asi největším přínosem této příručky.
Cena 137 Kč
Kód knihy: 02383

Všechny knihy si můžete písemně objednat na adrese Economia a.s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail dagmar.suchmova@economia.cz , nebo na internetové adrese http://knihy.ihned.cz , kde vám zařídí její zaslání na dobírku přímo z jednotlivých nakladatelství.
Případné informace na tel. 220 386 511-12.
Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří u publikace uvedou na objednávce číslo své klubové karty a kód knihy, obdrží 30 % slevu.