jehně_mKuchařek u nás každoročně vycházejí desítky. Vynikajících, průměrných i slabých. Z dnešní nabídky si pozornost zaslouží nejméně dvě. Pokud se hodláte skutečně vzdělávat a pokusit se alespoň poodhalit ty nejrafinovanější finesy, nezbývá než se zabývat klasikou - francouzskou kuchyní.
Tlustá kniha Augusta Escoffiera Moje francouzská kuchyně je doslova biblí, plnou neuvěřitelných receptů a kombinací. Doporučuje ji Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Její recenzi přinášíme v rámečku Knižní typy.
Druhým příkladem je domácí kuchařka Hany Michopulu nazvaná Zpátky domů. Přes řecké příjmení je to moderní Češka se vším všudy. Nestydí se za to, že nyní "jenom" vaří. Zakladatelka časopisu Apetit zanechala úspěšné kariéry a vrátila se na čas do své vlastní kuchyně. Své ověřené zkušenosti, věrna svému původnímu povolání, sepsala do přehledné kuchařky. Obsahuje 93 receptů na opravdové jídlo včetně mezinárodních a řeckých.
Uvařit dobré jídlo je podle ní nejsnadnější a nejrychlejší způsob, jak z nezajímavého zasmušilého dne udělat rozzářený svátek. Jak z místa, kam běžně chodíte jen přespávat, případně cosi zhltnout, vykouzlit skutečný domov pro ty, na nichž vám opravdu záleží.

Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz

Vařte s Hanou Michopulu

Jehněčí kleftiko (pro 6 osob)
6 steaků z kýty i s kostí * 3 lžíce čerstvého oregana * šťáva z jednoho citronu * olivový olej * 3 cibule nakrájené na kroužky * 2 bobkové listy * 200 ml suchého bílého vína * 300 g hladké mouky * čerstvě mletý pepř * sůl
Smíchejte citronovou šťávu, oregano, sůl a pepř a směsí potřete jehněčí a nechte alespoň 4 hodiny marinovat. Maso osušte a na rozpáleném oleji v pánvi opečte z obou stran dohněda. Marinádu dejte stranou. Maso dejte na pekáč, kolem cibuli a bobkový list a vše polijte vínem, zákápněte olivovým olejem a zbylou marinádou. Mouku smíchejte se studenou vodou a vypracujte vláčné těsto a vyválejte z něho placku o něco větší než pekáč. Okraje pekáče navlhčete a plackou zakryjte maso. Potom pekáč dejte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte dvě hodiny. Podávejte s osmaženými bramborami nebo bílým chlebem a fazolkami.

Hanka Michopulu: Kuchařka Zpátky domů
93 báječných receptů na opravdové jídlo
240 stran, 399 Kč. Kód knihy: 01808


Knižní tipy

Auguste Escoffier: Moje francouzská kuchyně
Proslavených národních kuchyní je celá řada, jistě však nikdo nepopře, že mezi nimi zaujímá přední místo kuchyně francouzská. Ale i mezi knižními kuchařkami, které nás do ní zasvěcují, je jedna zcela výjimečná. Sepsal ji nekorunovaný král francouzských kuchařů a gurmetů Auguste Escoffier. Na svém klasickém díle Ma cuisine pracoval dlouhou řadu let a podařilo se mu v něm shromáždit základní recepty tvořící páteř francouzské gastronomie. Vydáním této knihy splácíme dlouholetý dluh českých nakladatelů vůči základnímu dílu světové kulinářské literatury.
Objemnou knihu Moje francouzská kuchyně přivítají kuchaři lepších restaurací, ale i všechny ženy a muži, kteří chápou vaření nejen jako životní nutnost, ale i jako vynikající řemeslnou dovednost, ba dokonce jako umění, které dokáže nasytit naše smysly; jako počínání, v němž se mohou s chutí realizovat.
960 str., doporučená maloobchodní cena 980 Kč. Kód knihy: 01652

Tanja Dusy: 50 pomazánek
Na chleby - pozor - teď! Představte si čerstvě upečený voňavý chléb. Co třeba na něj šunkovou pomazánku, tuňákový krém s kapary, kozí sýr s estragonem a hruškami nebo kuřecí krém s artyčoky? Od ovocně sladké pomazánky ke snídani přes zeleninovou svačinku nebo se šunkou jako krémem na chlebu k večeři - tyto pestře namíchané pomazánky na chleba nenudí. A se dvěma recepty na vlastnoručně upečené chleby se pomazánky stávají plným požitkem.
70 stran, cena 129 Kč, 206 Sk. Kód knihy: 01806

Václav Vlk: Udírny
Originální kniha, která vychází vstříc poptávce po jedinečnosti, po výrobku, který není prefabrikovaný, který nemá soused a nelze jej koupit v hobby marketech. V českém prostředí roste potřeba společenské konzumace dobrého jídla připraveného pokud možno na zahradě a s rodinou nebo přáteli. Také skutečnost, že uzeniny jsou velice často vyráběny spíše chemickou cestou než skutečným uzením, vede k zájmu o přípravu uzených pochoutek doma. Čtenář získá podrobné informace o typech udíren, jejich konstrukcích, vnějším i vnitřním uspořádání. V knize najde přínosné návody, jak si takovou udírnu postavit, a to včetně materiálů, stavebních postupů, bezpečnostních pokynů a rad i řešení optimálního umístnění v zahradě. Vyvrcholením díla je pak vlastní uzení a konzumace. Poučíte se, co to vlastně uzení je, že se nejedná jenom o amatérské douzování, jaké jsou problémy při uzení, co a jak je možno udit, a získáte celou řadu nových receptů.
112 stran, cena 179 Kč, 286 Sk. Kód knihy: 01807

Knihy si můžete písemně objednat na adrese ECONOMIA a.s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail: dagmar.suchmova@economia.cz, nebo na internetové adrese http://knihy.ihned.cz, kde vám zařídí její zaslání na dobírku přímo z nakladatelství. Případné informace na tel. čísle 241 768 565. Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří u publikace uvedou na objednávce číslo své klubové karty a kód knihy, obdrží 30% slevu.