VÍNO BEZ PŮVODU (VÍNO)

Nejnižší kategorie vín z hroznů vyprodukovaných v kterékoliv zemi EU. V některých případech může nést označení odrůdy a ročníku.

VÍNO S PŮVODEM

Zemské víno

Víno vyrobené pouze z tuzemských hroznů o cukernatosti minimálně 14 °NM z odrůd stanovených vyhláškou (např. Damascenka, Modrý Janek) nebo z odrůd povolených v některém ze států EU. Vyrábí se jako "moravské zemské víno" nebo "české zemské víno". Může být označeno ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno.

Jakostní víno

Víno vyrobené z tuzemských hroznů s cukernatostí minimálně 15 °NM pocházejících z jedné vinařské oblasti. Výnos nesmí překročit 14 t/ha. Výroba musí proběhnout v té vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Víno musí být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Etiketa obsahuje název vinařské oblasti, název odrůdy/odrůd nebo známku. Může nést i název podoblasti, obce, trati a ročník. Jakostní víno lze opatřit dovětkem:odrůdové vyrobené z vinných hroznů nebo z hroznového moštu nejvýše tří odrůd uvedených ve Státní odrůdové knize,známkové vyrobené smísením vinných hroznů, hroznového moštu či jakostních vín.

Jakostní víno s přívlastkem

Hrozny musejí splňovat všechny požadavky na výrobu jakostního vína, a navíc musejí pocházet z jedné vinařské podoblasti a hrozny musejí být ověřeny SZPI. Mošt se nesmí doslazovat. Etiketa obsahuje název vinařské oblasti a podoblasti, může označovat odrůdu/-y, ročník, obec a trať. Lze je označit dovětkem známkové.

Kabinetní víno

Lehčí, suché, příjemně pitelné víno z hroznů, které dosáhly cukernatosti minimálně 19 °NM.

Pozdní sběr

Kvalitní suché či polosuché víno vyrobené z hroznů sklizených při minimální cukernatosti 21 °NM.

Výběr z hroznů

Plné extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a někdy též s vyšším obsahem zbytkového cukru z hroznů, které vyzrály nejméně na 24 °NM.

Výběr z bobulí

Plné a extraktivní polosladké či sladké víno z hroznů, které dosáhly cukernatosti více než 27 °NM.

Ledové víno

Vzácné, velmi sladké víno vyrobené lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě maximálně -7 °C. Získaný mošt musí dosahovat nejméně 27 °NM. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout.

Slámové víno

Aromatické sladké víno z dobře vyzrálých hroznů, jež se nejméně tři měsíce po sklizni dosoušejí na podložkách ze slámy či rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větraném prostoru. Mošt musí mít nejméně 27 °NM.

Výběr z cibéb

Velmi extraktivní, sladké a vzácné víno vyrobené z hroznů, které vyzrály nejméně na 32 °NM. Bobule v těchto hroznech se díky extrémně dlouhé době zrání většinou mění na hrozinky - cibéby.

Víno originální certifikace (V. O. C., VOC)

Kategorie vín vycházející z apelačního principu zavedená vinařským zákonem 321/2004 Sb. Vyrábí se z odrůd typických pro určitý region. Víno musí mít charakter daného regionu a odpovídat pravidlům VOC. O přidělení známky VOC rozhoduje sdružení vinařů. Prvním apelačním systémem u nás je od roku 2009 VOC Znojmo, dalšími VOC Pálava, VOC Mikulov, VOC Modré hory a VOC Blatnice.

Prvním apelačním systémem u nás je od roku 2009 VOC Znojmo.

Foto: archiv HN, Matej Slávik, Martin Svozílek (2x), archiv vinařství Springer a Salonu vín, Víno Pálava, Vinařství Vladimíra Tetura, Milana Sůkala, Springer, Trpělka a Oulehla, Salon vín na valtickém zámku (shora dolů)