90638_jidlo_svestky (švestky)
Snímek: Archiv

Jejich vyznavači dokáží být na ostatní velice přísní. Znám člověka, který své ženě, která chtěla připravit meruňkové knedlíky, přesně odpočítal potřebný počet a všechny ostatní putovaly do kádě. Švestek je na stromech letos poměrně dost, a tak se můžeme věnovat i jejich kuchyňskému zpracování.

Švestkové kouzlení
Díky viróze zvané šarka jsme o tradiční ovoce našich zemí málem přišli. Choroba po léta decimovala švestkové sady a teprve v posledních letech díky novošlechtěncům se charakteristické plody podzimu zase objevují na trhu i z domácích stromů a ne jenom z dovozu. Jejich sezóna právě vrcholí. V kuchyni se však s nimi dá pracovat díky jejich mražené, zavařené nebo sušené podobě celoročně. Specialitou jsou pravá švestková povidla, která nemají nic společného s marmeládami či džemy. Jejich příprava je však časově náročná, a proto na opravdová povidla narazíme jenom vzácně. Jejich název prý vznikl od slova povídat, protože se někdy musela míchat celou noc a u toho se pochopitelně povídalo.
Zatímco u nás se z nich destiluje slivovice, v Japonsku je velmi oblíbené švestkové víno. K nám se dostaly pravděpodobně s tureckými nájezdníky. Protože pocházejí z přední Asie. Dnes jsou rozšířené v mírném pásmu na obou polokoulích. Jedním z největších světových exportérů sušených švestek je například Chile.
Švestky jsou bohaté na draslík, vápník, hořčík a fosfor, obsahují provitamín A, vitaminy B a E. Posilují nervy a mají protisklerotický účinek a zlepšují odolnost organismu proti stresu. Mají hodně vlákniny, podporují trávení a mohou působit mírně projímavě.

Švestková kuchařka
Zapálená kuchařka Lenka Požárová připravila další díl svých kuchařek Což takhle dát si... a věnovala ho právě švestkám. Svým vzhledem i vzděláním se autorka vymyká zavedeným představám o ženě od plotny. Je mladá, elegantní, s vysokoškolským ekonomickým vzděláním. Původním povoláním daňová poradkyně se rozhodla změnit život sobě i blízkým a vrhla se na vydávání neobvyklých kuchařek, kterých chce každý rok představit kvarteto. Zatím drží nasazené tempo a představuje jednu monotematicky zaměřenou kuchařku za druhou. Každá je zaměřená na jeden druh zeleniny či ovoce. Všechny recepty pochopitelně nejenom sama uvařila, většinu i vymyslela, ale nechala je i elegantně nafotit a připravila vše potřebné pro vydání útlých, ale obsažných a objevných knížek. Nemusíte se při nich trápit tím, že by recepty obsahovaly nějaké pořád ještě těžko sehnatelné suroviny či ingredience. Jsou poměrně jednoduché a srozumitelné, tudíž dobře realizovatelné.
Už první díl věnovaný dýním byl svým způsobem netradiční a objevný. Po kuchařce nazvané Což takhle dát si dýně (srpen 2005) vyšel v září téhož roku špenát, který rehabilitoval tuto zeleninu, jež nám znechutily školní jídelny a podniky veřejného stravování. V lednu 2006 následovala mrkev, v dubnu chřest, který ukázal, že si na tuto vyhledávanou lahůdku mohou troufnout i obyčejní smrtelníci. V červenci, pěkně v předstihu před jejich hlavní sezónou, se na trhu objevily švestky a nyní fazole, které se hodí pro přípravu sytějších jídel vhodných v chladnějších měsících. Z jejích receptů jsme vybrali dva do naší rubriky Vařte s námi.

LIBOR ŠEVČÍK
libor.sevcik@economia.cz

Vařte s námi

Kuře dobyvatel - 4 osoby
500 g listového těsta - 400 g kuřecího masa - 160 sušených švestek - 150 ml smetany na vaření - 80 g sýra brie - 1 lžíce sušeného tymiánu - sůl
Listové těsto rozprostřete do dortové formy a vytvořte okraje. Na ně dejte na sousta nakrájené osolené kuřecí maso, švestky a kousky sýra. Zalijte smetanou a posypte tymiánem. Zapékejte v troubě předehřáté na 200 °C (v horkovzdušné na 180 °C) asi 20 minut. Před naporcováním nechte asi 15 minut vychladnout.


90638_jidlo_svestky_lzickov (lžičkování)Valašské lžičkování se závanem slivovice - 4 osoby
400 g čerstvých vypeckovaných švestek - 40 g másla - 2 lžíce skořicového cukru - 2 lžíce slivovice - tvaroh na strouhání na ozdobu
Švestky nakrájené na čtvrtky opékejte na másle za stálého míchání asi 3 minuty. Přidejte cukr, nechejte rozpustit a sejměte z plotýnky. Vmíchejte slivovici a naplňte do hrnečků a podávejte ozdobené strouhaným tvarohem horké.


Knižní tip
Lenka Požárová: Což takhle dát si... Švestky
O.O.T.B. Solutions a.s.
Doporučená cena: 199 Kč

Další informace na www.zapalena-kucharka.cz