Smažená ryby s hranolky patří k Británii podobně jako čaj nebo anglická snídaně. I když má dnes silnou konkurenci v hamburgerech, pizze a kari, i tak se ve Spojeném království uživí přes deset tisíc stánků, které pokračují ve 150 let staré tradici.

Za tu dobu prošel klasický britský fastfood určitými změnami. Ryby se dnes smaží spíše na rostlinném oleji než na sádle, z hygienických důvodů se od 80. let minulého století jídlo nebalí do novinového papíru a zhruba v té době také ke klasické dvoukombinaci přibyl hrášek. Základ ale zůstává stejný jako v polovině 19. století, kdy smažená ryba s hranolky na kyselo zahájila spanilou jízdu anglickými průmyslovými městy.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se