Jste připraveni vyrazit na Route du Cidre, čtyřicetikilometrovou trasu skrze pitoreskní vesničky a rozsáhlé sady v Normandii, která vám představí krásu jablek nejen v podobě cideru (fr. cidre), ale i jako calvados či výtečné pommeau? První zmínky o tamních jablkách najdete už v 9. století v záznamech benediktinů, ale až o tři sta let později jablka začínají systematicky připravovat jako cider. Tento alkoholický nápoj byl až do poloviny 20. století druhý nejpopulárnější po vínu, nyní jej mimo tradiční regiony vytlačilo pivo. Normandie (její část s důležitými oblastmi výroby cideru ukazuje dnešní mapa) je společně s Bretaňským poloostrovem nejdůležitějším producentem cideru ve Francii - ročně zde vznikne přibližně 130 milionů hektolitrů tohoto nápoje. Více o cideru, který je dnes nejrychleji rostoucí kategorií na trhu alkoholických nápojů a populárním se stává i v Česku, se dočtete viz.

41 %
lídr trhu

Největším producentem cideru ve Francii je společnost CSR (Cidreries Sopagly Réunies) s 41% podílem na celkové produkci země.

40
značky ciderů

Francouzský trh se ciderem spíše stagnuje, růst zažívá především perry (cider z hrušek) a růžový cider, které ale dohromady tvoří jen 7 % trhu. Největší podíl mají privátní značky obchodů (40 %), dále pak Loic Raison (16 %), Ecusson (15 %) a Kerisac (7 %).

Zdroj: HN, Shutterstock