Autoři průvodců po největším karibském ostrově radí, že chtějí-li turisté při svém pobytu ušetřit, mají méně jíst a více pít. Taková dovolená pak může sklouznout na úroveň místního přísloví - evita la cruda, permanezca borracho. Kocovině se vyhnete tím, že budete stále namol.

Zahnat žízeň je přitom nejen nutné, ale díky nepřebernému množství kubánských rumů i snadné. Kdo chce vyzkoušet něco jiného než Havana Club, má na výběr Ron Varadero, Ron Mulata, Caribbean Club, Siboney, Cubaney, Legendario, Pinilla či výborné Ron Caney a Ron Santiago. Ve stejné továrně jako poslední dva se dlouho plnil patnáctiletý Matusalem Aňejo, který se už pár let (oiciálně) nevyrábí, přesto ho možná někde dostanete.

 

Kromě toho existuje na Kubě řada lokálních značek jako Santero, El Niňo, Relicario či Los Marinos. Každá z nich samozřejmě nabízí několik variant dělených podle stáří. Pro našince může být příjemným překvapením lahev s etiketou lodičky, jako míval svého času Tuzemák, jen s nápisem Ron Corsario.

Na venkově se z velkých plechových cisteren prodává surová aguardiente čili ohnivá voda a v malých krámcích bodegas rozlévají do plastových lahví ron a granel. Litr vyjde na dvanáct korun. Tento rum je však určen výhradně Kubáncům, kteří ho dostávají v rámci Mnohé viněty připomínají souvislost mezi námořní dopravou a rumem. přídělového systému na knížku libreta zdarma. Podobně jako mýdlo, cigarety a základní potraviny. V soukromí vám ostrované možná nabídnou mnohaprocentní guaro, vznikající během destilace melasy, kterému se ne nadarmo přezdívá "jiskra vlaku". Je to alkohol, se kterým se nežertuje, nechcete-li oslepnout, a nedoporučuji si po něm ani zapalovat doutník.

Velmi slangově řečeno, rum je na Kubě grunt a turisticky vděčné koktejly špunt. Přesto o jejich důležitosti svědčí bezpočet slůvek, kterými je Kubánci opisují - jak vám zní třeba meneíto, revuelto, compuesto, sambumbia, ponche nebo chiringuito?

A tak si dáte hlt rumu jako aperitiv před jídlem, pak ho popíjíte ředěný vodou s citronovou šťávou k hlavnímu chodu a nakonec přijde na řadu znovu, tentokrát jako lahodný digestiv.

TRADICE S výrobou rumu se bohužel pojí i méně slavná kapitola dějin - otrokářství.